reprezentacija

Reprezentacija

Bosanskohercegovačka nogometna reprezentacija je nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, pod vodstvom Nogometnog saveza BiH. Reprezentacija je nastala nakon proglašavanja nezavisnosti BiH i raspadom Jugoslavije. Na aktuelnoj FIFA ljestvici BiH se nalazi na 23. mjestu. Detaljnije...


premijer liga

Premijer liga BiH

Premijer liga Bosne i Hercegovine je najjača nogometna liga u Bosni i Hercegovini i trenutno se sastoji od 12 klubova. Osnovana je 2000. godine, kada je liga brojala 22 tima. Ulaskom klubova iz Republike Srpske u Premijer Ligu BiH 2002. godine dolazi do konačnog ujedinjenja nogometnog sporta u BiH. 4. august 2002. godine je označen kao početak jedinstvenog sistema takmičenja u BiH odnosno početak Premijer Lige BiH, sastavljene od klubova iz Federacije BiH i Republike Srpske. Premijer ligu organizuje Nogometni savez Bosne i Hercegovine.Bh Telecom Premijer ligu danas sacinjavaju ovi klubovi.


Edin Dzeko

Najuspješniji nogometaši

Safet Sušić je zvanično izabran za najboljeg BiH nogometaša u posljednjih 50 godina na ceremoniji povodom 100 godina FIFA-e i 50 godina UEFA-e, prema glasovima istaknutih nogometnih radnika. Isto je izabran kao najbolji nogometaš ikada kluba Paris-Saint-Germain. Danas najbolji bh nogometaši su Edin Džeko i Miralem Pjanić. Ostali velikani našeg bh nogometa su sljedeći: